Brygging #4 Hvite Seil – White IPA

_MGL6363

Denne helgen var det igjen klart for brygging, når man først er i siget er det jo bare å holde koken (lettere sagt enn gjort skulle det vise seg).
Etter problemer med bryggekjelen mot slutten av forrige brygging ble vi nødt til å bytte inn kjelen mot en ny, dette gikk på garantien og butikken gjorde dette uten problemer.

Bryggelogg og sjekkliste

Nytt for anledningen var også eget bryggeloggskjema og sjekkliste. Vi prøver kontinuerlig å forbedre bryggeprosessen og oss selv, så dette bør være til hjelp for fremtidige bryggeseanser.

Da leverandøren av malt ikke hadde mer hvetemalt igjen på lager, ble vi nødt til å prøve «torrified wheat», i motsetning til vanlig hvetemalt er dette umaltet og varmebehandlet hvete. Siden hveten utgjorde ca 40% av malten, avgjorde vi at en «protein rest» var på sin plass. Dette er et steg under mesking hvor vi lar hveten hvile i 15 minutter på 50°C, før vi fortsetter meskingen på vanlig måte. Siden hvete ikke har skall på samme måte som andre typer korn, er det lett for at mesken blir for tykk. For å kompensere for dette tilsatte vi 500 gram risskall.

_MGL6381
Den nye bryggekjelen nådde nesten kokepunktet.

 Når vi hadde tømt kjelen for mesk å skulle koke opp vørteren fant vi ut at heller ikke den nye kjelen var helt feilfri. Problemet, som sannsynligvis skyldes en feiljustert termostat, var at kjelen «slo seg av» når den nådde 98°C. Vi prøvde på best mulig måte å kompensere for dette ved å koke noe av vørteren i vannkjelen og sirkulere dette med vørteren i bryggekjelen.

Appelsinskall, korianderfrø og sitrongress
Appelsinskall, korianderfrø og sitrongress

For å få litt friskhet i ølet tilsatte vi appelsinskall, korianderfrø og sitrongress under kokingen, aromaen var i hvert fall ikke til å klage på.

Vi har også fått tak i en ekstra kjøler, så denne gangen benyttet vi 2 spiralkjølere, og dette utgjorde en stor forskjell på kjøletiden.

Køleanlegget vårt, eller Medusa som vi kaller det.
Kjøleanlegget vårt, eller Medusa som vi kaller det.

Når vørteren var tilstrekkelig nedkjølt var det på tide å sjekke sukkernivået. Dette kan gjøres på ett par forskjellige måter, vi bruker en oechslevekt. Sukkernivået måles også etter gjæring, og ved hjelp av en enkel liten formel kan vi da beregne alkoholinnholdet i brygget.

Sukkernivået måles med en oechslevekt i et målebeger.
Sukkernivået måles med en oechslevekt i et målebeger.

Planen var også å få brygg #3 tappet på flaske, men da sukkernivået fortsatt var for høyt måtte vi utsette dette noen dager. Men en liten smaksprøve skader jo aldri, og det ga forhåpninger om nok et godt øl.

Noen smaksprøver av #3 My name is Blonde
Noen smaksprøver av #3 My name is Blonde

Etter en runde med rengjøring var bryggedagen over, men vi kommer plutselig tilbake.

Fotograf: Lasse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s