Etter en lang og behagelig sommer, med sol og deilig hjemmebrygget øl, slo plutselig høstluften oss i ansiktet og ga oss en liten vekker… det er jo snart jul!
Og hva hører med til julen? Helt riktig, JULEØL!!
Nå var det ingen tid å miste, for et juleøl skal jo helst stå en god stund å godgjøre seg, så den selvutnevnte bryggerimester Arne la nok en gang hodet på huggestabben og satte sammen oppskriften til årets juleøl fra Skumringen Andelsbryggeri.
ʼʼMen ølet skal signast Krist og Sankta Maria til takk, til godt år og fred. (…) um nokon ikkje bryggjer til den tid, då skal han bøta 3 øyrar til biskopen (…).ʼʼ
Brygging av juleøl har lange tradisjoner i Norge, og før i tiden feiret man ikke jul, man drakk jul. Det kan jo også legges til at allerede i de eldste utgavene av Gulatingsloven og Frostatingsloven var det påbud om brygging av juleøl, og dem som lot være kunne bli ilagt strenge straffer.
Som de lovlydige borgerne vi er satte vi i gang med brygging av juleøl sist lørdag.
Etter problemer med bryggekjelen under forrige brygging, ble denne byttet…igjen. Denne gangen fungerte den utmerket, alle gode ting er tre…

Hovedingrediensen til årets juleøl er; Munich malt, Chocolate Rye malt, Vienna malt, Crystal malt, Hallertauer Mittelfrüh humle, appelsinskal og Nottingham tørrgjær. I tillegg brukte vi noen krydder som vi foreløpig holder hemmelig 🙂

Vi benyttet oss også denne gangen av bryggeloggen og kontrollskjemaet som vi tok i bruk ved forrige brygging, men denne gangen hadde vi en person som var dedikert til denne oppgaven. Dette resulterte i at vi hadde full kontroll under hele prosessen og vi fikk den beste gjennomføringen vi har hatt siden vi startet. Tidsbruken ble også kraftig forbedret. Man lærer så lenge man brygger.

Nå skal brygget stå til gjæring i 2-3 uker før vi tapper det på flasker, og vi kommer selvfølgelig tilbake med en oppdatering om dette.