#9 En halvveis repetisjon, og en god del testing…

wp-1462648480543.jpg
Brødrene brothers er klare for brygging.

Plutselig/endelig kom våren, og det merker en hjemmebrygger godt, for da blir en skikkelig bryggeyr. Symptomene på bryggeyrhet er at man vil brygge hver helg/dag, teste ut ting man aldri har turt tidligere, og kaste alt hverdagslig mas og kjas over ripa og bare brygge øl.

Som med alle andre skumle diagnoser så finnes det også noen ulemper med bryggeyrhet… virkeligheten! For brått finner en ut at det ikke bare er å kaste alt det flotte og hverdagslige over ripa og seile sin egen sjø. Så da får man senke ambisjonene og brygge når det passer inn i alle de andre planene.

Og det passer veldig bra i dag, eller i morgen ….. eller kanskje på fredag.
Og lørdag ble det gitt!

Planen var at vår ferskeste og for tiden mest bryggeyre medbrygger, Anders, skulle få lov til å overta roret på skuta og være bryggemester for sin egen versjon av en forfriskende witbier. Selvfølgelig innhentet virkeligheten han i siste sekund, så han måtte dessverre melde pass.
Neste mann måtte legge brygginga på (fl)is.
Så da bestemte vi (brødrene brothers) oss for å prøve en repetisjon av en tidligere suksess, Simarillion!

Dessverre var 2015 et brutalt dårlig år for humleprodusentene, så vår høyt elskede Amarillo humle var vanskelig å få tak i på kort varsel.
Endrede planer igjen!
Vi gjorde derfor en endring i oppskriften, vi byttet ut Amarillo med Citra, men da kan man jo kanskje ikke kalle det for en repetisjon. Hva med en halvveis repetisjon?

Siden vi først gjorde en endring, så kunne vi jo like gjerne gjøre flere. Hvorfor ikke prøve 3 forskjellige typer gjær i stedet for 1, vi bruker jo vanligvis 3 gjæringskar, så dette burde være en smal sak.

wp-1462648579084.jpg
Rehydrering av dagens 3 utvalgte gjær. M27, M44 og US-05

Og hvorfor sitte nede i en mørk bryggekjeller når solen varmer så godt ute, da kan vi heller brygge ute på terrassen?!

Og hvorfor kjøper vi ikke like godt inn litt nytt utstyr som kan prøves?!
Det ble både Inline-termometer til bryggekjelen og termometer-strips til gjæringskaret.

Så da ble det en god del testing også.
.

Det nye Inline-termometeret viste seg å være en umiddelbar suksess, nå ble det veldig enkelt å lese av temperaturen når vi sirkulerer under mesking.
Det neste blir å skaffe seg en god pumpe, og sitte med beina på bordet.

Meskingen gikk smertefritt, og det var bare å lene seg tilbake å nyte solen.
Når vi var ferdig med utmeskingen og skulle få vørteren på kok viste det seg at trommelen med skjøteledningen hadde en innebygd sikring som ikke var veldig samarbeidsvillig. Men vi fant heldigvis en ny skjøteledning som var mer kompis og da ble det på nytt fyr i kjelen.

Som nevnt tidligere bestemte vi oss for å prøve ut 3 forskjellige typer gjær.
To fant vi selv, og den siste ble vi anbefalt av en hyggelig kar på Brygg Selv i Oslo. Aberet var bare at den siste skal gjæres ved en temperatur mellom 26-32 grader Celsius. Dermed ble to gjæringskar satt i kjelleren, og det siste fikk hedersplassen på badet, oppå vaskemaskinen til hu mor!  Så nå står den til gjæring på langt fremskreden ølvuggge.

Det ble en feiende flott dag med terrassebrygging, som virkelig frister til gjentagelse (altså neste helg!).

Nå gjenstår det bare å sette seg i skumringen å blogge litt 😉

wp-1462648669233.jpg

 

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s