Fra potetkjeller til ølkjeller

20160605_210238.jpg

Frem til ca. 1990 ble kjelleren på Stalheim brukt til lagring av potetene som ble dyrket på eiendommen. Den gang var det 1. og 2. generasjon av Solheim på Skotbu som stod for produksjonen, mens de unge og lovende brødrene Solheim var med for å lære om jordbruk i småskala og hvordan man kunne være sjølberga (til en viss grad) når det gjaldt mat.

Mye har skjedd på Stalheim siden den gang, og foreløpig ligger fortsatt potetåkeren brakk, men nå har endelig potetkjelleren fått et nytt liv.
3. generasjon Solheim har blitt godt voksne, men de bærer fortsatt med seg lærdommen fra barneårene. Forskjellen er bare at vi er sjølberga på en litt annen måte, nå er det øl som gjelder.
Så vi kan vel si at potetkjelleren fra 1900-tallet har blitt til en ølkjeller på 2000-tallet.


Men for å kunne lagre øl i ølkjelleren må man jo brygge øl først, og det er akkurat det vi har gjort på Stalheim i dag.
Vi har lenge hatt et ønske om å prøve oss på en undergjæret øl, det man gjerne kaller en pils/lager, og siden kjelleren på Stalheim holder en sval og perfekt temperatur for gjæring av denne typen øl, tok vi i dag sats og hoppet i det. Oppskriften har utgangspunkt i en øltype som kalles Kellerbier i Tyskland, altså en kjellerøl, så har selvfølgelig vi gjort en liten vri på det hele.

Bryggere for dagen var Anders og størstemann Solheim (altså den yngste).
Det er greit å kun være to når en brygger, men når en tar på seg jobben med å flaske det forrige brygget samtidig, da skjønner en at det blir en hektisk dag..
Men det gikk bra.

wp-1465152460082.jpg

Anders er en kar som er villig til å yte det lille ekstra for at ølet skal bli så bra som mulig, det innebærer blant annet å legge seg ned på alle fire og be til de høyere makter om et godt resultat. Siden hjemmebrygging har blitt ganske populært i det siste, er behandlingstiden hos ølgudene på nivå med en hvilken som helst statlig etat, for svaret på om den ekstra innsatsen til Anders hjalp, foreligger tidligst om ca. 6-7 uker 🙂

Det er alltid gøy å prøve noe nytt og vandre på ukjente stier.
Vår lille vri denne gangen var å ha i ferskt appelsinskall under kokingen for å få litt ekstra friskhet i ølet. Spørsmålet er jo alltid hvor mye en skal driste seg til å ha oppi gryta. Vi tenkte først på 50 gram, men da fem appelsiner var bløgga og sløyd viste vekta 130 gram, så da tenkte vi: «Ja, hvorfor ikke!?»
Så da ble det 130 gram som gikk i gryta. Vi hjemmebryggere liker å leve litt på kanten kan man si ;-D

Siden undergjæret øl skal gjæres på en lavere temperatur enn overgjæret øl, trengs det ekstra mange gjærceller, så vi klinte like godt til med dobbel mengde, altså 6 poser. Det er alltid bedre med for mye enn for lite gjær.

Som nevnt tidligere fikk vi også flasket det forrige brygget vårt, witbier’en som Anders var bryggemester for, så nå begynner det virkelig å ligne på en ølkjeller på Stalheim. Bare å glede seg til sommerferie nå 🙂

wp-1465155582732.jpg
To brygg til lagring på flasker, og et til gjæring på kar

 

2 kommentarer om “Fra potetkjeller til ølkjeller

  1. Kanskje du skulle prøve å dyrke korn på denne potetflekken som ligger brakk… 🤔 Som dere kan bruke til å brygge med.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s