Juleforberedelser i november

 

wp-1479115707524.jpg

Sist lørdag var det stor ståhei og oppstandelse i bryggerikjelleren på Langhus, endelig skulle det brygges igjen, og i tillegg på helt nytt utstyr. Da vi pakket opp det nye utstyret følte vi oss litt som ivrige smågutter på julaften, så da passet det jo bra at det var årets juleøl som skulle brygges. Mange vil nok påstå at vi er ute i seneste laget med å brygge øl til jul, og der kan vi for så vidt være enige.

Men det finnes mye trøst i gammel overtro, og den som leter etter en dårlig unnskyldning finner den også. Vår redning ble moren til den mye omtalte Jomfru Maria. På gamle primstaver finner man merkedagen Anna matris Mariae den 9. desember, dagen er til minne om jomfru Marias mor hellige Anna. Dagen blir også kalt Annadagen, Anna røytrauv og Anna pissihose, og skulle være en perfekt dag for klesvask og ølbrygging. Vi skal ikke gå i dybden på alle disse kallenavnene på denne merkedagen, men at de hadde krutt i vokabularet også i gamle dager er helt sikkert.

I følge folketradisjonen var dette dagen man skulle brygge juleølet, og i forhold til dette vil jeg si at vi er ute i veldig god tid. I grunn ikke så rart at julekvelden kom på kjerringa, når de ventet med å brygge juleølet til godt ut i desember.

En fornøyd bryggegjeng
En fornøyd bryggegjeng

Bryggedagen forløp  uten problemer og det var rett og slett gøy å brygge igjen. Vi oppdaget flere gjennomtenkte detaljer og løsninger på det nye bryggeutstyret, og når vi blir varme i trøya kommer vi til å spare mye tid i forhold til det forrige utstyret.

Det er i utgangspunktet ingen strenge regler for hvordan et juleøl skal se ut eller smake, men i Norge har det lenge vært tradisjon for at det skal være et forholdsvis mørkt og krydret øl med litt høyere alkoholstyrke enn det ølet man brygget ellers i året.

I de senere år har det blitt mer stuerent å brygge lyse juleøl, gjerne av typen wit. Vi i Skumringen er veldig åpne for å gå nye veier når en brygger øl, men tradisjonen med mørkt juleøl er dypt forankret og litt verre å rokke ved.
Vi har i år valgt å brygge en variasjon av fjorårets Stalheim Jul, krydret med appelsinskall, ingefær og vaniljestang. Vi brukte samme humle som i fjor (Hallertauer Mittelfruh), men valgte en annen gjær (M03 fra Mangrove Jack’s).

Skal en brygge et mørkt, krydret og alkoholsterkt øl bør en beregne litt ekstra med tid da disse øltypene gjerne blir best når de får stå og godgjøre seg over tid, slik at smakene virkelig får satt seg. Det beste resultat får en med minimum 2-3 måneder lagring.
Vi får krysse fingrene for at ølet blir drikkeklart til jul, men skulle ikke det gå slik så er det jo alltids jul neste år også. Hvis ingen går i fella da.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s