Debutant, jubilant og litt tradisjon

wp-1480816022143.jpg
En blid og fornøyd bryggerimester. Men dette er vel ikke et verktøy som egner seg til brygging, Thorbjørn?

Med nytt utstyr får man ny motivasjon og på lørdag var det igjen klart for brygging, denne gangen ble begge de nye kjelene brukt.
Når en kjøper seg inn som andelseier i Skumringen finner man seg ikke lengre i å kun være en iherdig rydde- og røregutt. Slik er det heller ikke  med Thorbjørn, og dermed grep han muligheten og komponerte sin aller første oppskrift.

I tillegg til å debutere som sjefsbrygger på lørdag, har Thorbjørn også et stort jubileum utpå nyåret. En ølbrygger har som kjent ikke jubileumsfest uten eget øl brygget spesielt for anledningen. Dermed debuterte Thorbjørn med å brygge et jubileumsøl… et artig lite sammentreff.

Thorbjørn hadde en klar og tydelig plan for hva han ville brygge. Han ville at ølet skulle gjenspeile hans egen personligheten, og dermed ble det en frisk og fruktig Pale Ale, med en kledelig bitterhet.
En ting skal sies om Thorbjørn, han overlater ingenting til tilfeldighetene, ei heller sitt eget jubileumsbrygg. Plukker man oppskriften fra hverandre, ser man fort at den er laget med den største omhu.

Han har valgt tysk malt, siden han mener at ingenting maler som en tyskprodusert bilmotor (helst Audi eller Porsche).
I likhet med USA vil Thorbjørn sitt liv de nærmeste årene i  bli styrt av en sutrete og umoden leder som stadig kommer med nye oppgulp. Så da måtte jo valget falle på en amerikansk humle ved navn Equinox. Oversatt til norsk betyr Equinox jevndøgn, noe som heller ikke er direkte upassende.
At det ble en Pale ale er heller ingen tilfeldighet, Thorbjørn er jo tross alt en blek nordlending som rødmer ved det minste solstreif.
En av Thorbjørn sine største drømmer er å cruise nedover den amerikanske vestkysten i sin Porsche 944, så hva er vel mer naturlig en at valget av gjær falt på California Ale fra White Labs.
Men når alt kommer til alt så er Thorbjørn en utrolig god og likandes kar med en personlighet en lett kan bli beruset av, og det regner vi med at ølet i aller høyeste grad vil gjenspeile. Vi gleder oss enormt til den store festen og lanseringen av ditt eget debut-/jubileumsøl, Thorbjørn.

I og med at forrige bryggeseanse bar preg av unormalt høyt adrenalinnivå, som vi mistenker at skyldes det nye bryggeutstyret som skulle testes, ble noen punkter i bryggelogg og kontrollskjema glatt oversett. Og det har vi fått svi for i etterkant. Utgjæringen har ikke gått helt etter planen, og vi mistenker at det kan ha noe med temperaturen under mesking å gjøre.
Denne gangen måtte vi dermed igjen ty til tysk stålkontroll ved at vi hadde en brygger dedikert til oppgaven med å føre bryggelogg og følge med på at oppskrift og kontrollskjema ble fulgt til punkt og prikke.

Selve bryggingen gikk greit og Thorbjørn hadde noenlunde god kontroll, til tross for at det var første gang han har hatt det overordnede ansvaret.
Nytt for anledningen var at vi brukte et tilsetningsstoff for å justere pH-verdien i mesken til ca. 5,3.
Vi endte også denne gangen opp med å få et for lavt sukkerinnhold i vørteren som ble tappet i gjæringskaret. Før neste brygg må vi få justert parameterne for bryggeutstyret i programvaren vi bruker for å lage oppskrifter,  men vi satser på at det skal  la seg ordne.

wp-1480816144290.jpg
Under kjøling kan det se ut som et virvar uten like, men for oss gjør dette susen.

Selv om det blir mye utstyr når man brygger på to kjeler, så går det veldig greit å holde oversikten. Med oppgraderinger som sirkulasjonspumpe og maltrør i kjelen, blir tidsbruken kuttet kraftig.
I tillegg hadde Anders vært kreativ og nevenyttig (som alltid), så bryggerikjelleren fikk et etterlengtet luftavsug, eller en avtrek(kvifte) som vi liker å kalle det 🙂

Når en først har begynt dagen innenfor temaet øl, så kan man jo like godt fortsette i samme leia. Så da passet det jo perfekt at det lørdag kveld igjen var klart for storebror Solheim sin sagnomsuste og smått legendariske kveld med prøvesmaking av årets juleøl (fra både Pol, butikk og hjemmefront).

wp-1480816144285.jpg
Alle deltakerne i den stor juleøltesten er omhyggelig pakket inn, slik at det er innholdet som kommer i fokus.

Gjennomføringen er like genial som den er enkel; kjøp inn mye juleøl, inviter gode venner og server deilig juletapas til. Deretter smaker en på godsakene til man enten er kommet gjennom alle sorter (og her er det snakk om mange flere en de 7 som bestemor klarte å diske opp med i sin tid), eller til man er lei både jul og øl, og blir nødt til å skrive seg inn i mannfallet.
Tidligere år har det blitt meldt om folk som midt på natten har gått fra dør til dør i nabolaget for å finne et sted å hvile, om ikke annet så kanskje i en garasje eller en liten stall.

Nytt av året var at juleølsmakingen ble gjennomført som en blindtest, og når dommerpanelet har blitt tilstrekkelig klarsynte igjen og alle stemmene er talt opp, vil resultatet bli publisert her på skumringen.no.
Men vi kan allerede nå røpe at det var stor variasjon blant årets deltakere (juleølene altså).

Da gjenstår det bare for oss i Skumringen å ønske alle en trivelig og feststemt førjulstid.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s