Forberedelser til årets høydepunkt

Våren åpner opp for flere steder å brygge, som f.eks garasjer og terrasser, så da er det ingen unnskyldninger for ikke å bruke kirketiden på en regnfull søndag til å sette opp utstyret og koke sammen litt leskende drikke til den nært forestående sommeren. Denne helgen tok vi i bruk en av garasjene til Thorbjørn. Ja, han har flere enn en, men det klager jo ikke vi over 🙂

Annethvert år er det en stor begivenhet som går av stabelen på Skotbu, da er det festival på Ringnes (overhode ingen sammenheng med bryggeriet). Hva passer vel bedre enn en særegen festival i en særegen liten bygd som Skotbu? Jo, hvis det skulle være noe så må det være å brygge et særegent øl som kan nytes så vel på vorspiel som på nachspiel under festivalhelgen.

Hva er det da som gjør et øl særegent kan man jo spørre seg. Svaret kan egentlig være ganske enkelt, lag din egen oppskrift og brygg ølet selv, da er sjansen veldig stor for at du får et øl som har sine helt egne særegenheter og som ingen har brygget helt maken til.

Denne helgen valgte vi å ta utgangspunkt i to øl som har bragt oss mye hygge og glede tidligere i år, og som i tillegg er proppfulle med berusende god stemning.

Greit å ha ett par muskuløse karer med på laget når malten skal røres inn.

Den ene er en justert versjon av Thorbjørn sin egen 40-års øl (en amerikansk pale ale), jubilanten påpekte selv at den kunne ha en anelse mindre bitterhet og en god nordnorsk dose med humlearoma som treffer deg i nesegrevet som en torsk på 5 kilo. Heldigvis har vi lært oss Thorbjørn sin fargerike språkbruk å kjenne, så dette lar seg enkelt oversette til 10 gram mindre bitterhumle og 100 gram med tørrhumling. Den skal allikevel være like lettdrikkelig som sin forgjenger, for dette blir årets festivaløl på Camp Stalheim.

Det andre ølet som ble brygget var den umiskjennelige humlejuicen som ble en umiddelbar suksess tidligere i vår, og som det allerede er tomt for på de fleste lager. Med en humleprofil som kan slå beina under en hver sjømann og en aroma som inviterer til et lidenskapelig forhold med en gang man spretter korken, og som lar deg sitte igjen med et lengtende smil om munnen når glasset plutselig er tomt, er ikke dette ølet spesielt laget for den uerfarne øldrikker. Men får du lyst skal du saktens få lov.

Oppskriften vil bli lagt ut på et senere tidspunkt, men for humlehuene der ute kan vi «avsløre» humleprofilen her og nå. På en 30 liters kjele har vi brukt 40g Citra 60 min, 125g av både Citra og Mosaic på 80ºC humlesteg etter koking. Den skal også tørrhumles 2 ganger, 125g Mosaic og 135g Mosaic etter 4 dager gjæring og 150g Mosaic etter 10 dager gjæring. Med andre ord er dette en skikkelig humlejuice.

Etter noen små problemer med å få riktig utbytte under de siste bryggeseansene fikk vi før helgen gjort noen små endringer i softwaren (BeerSmith) hvor vi lager oppskriftene, slik at dette skulle fungere bedre denne helgen, og det ble litt bedre.

Da det var noen måneder siden sist vi brygget ble det gjort en grundig sjekk og vask av alt utstyr på fredagen. Når man brygger på en nytt sted for første gang er det også noen tilpasninger som må gjøres for at alt skal gå så problemfritt som mulig. Det ble selvfølgelig også en skikkelig vask etter at bryggingen var ferdig.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s