Sommer 2017

Når det er sommer og sol er det helt andre ting man har lyst å gjøre enn å sitte foran PC’en og oppdatere nettsiden, men det er ikke dermed sagt at vi ikke har brygget øl.

I begynnelsen av juni prøvde vi oss på en klassisk tysk hveteøl, en hefeweizen, og selv om resultatet ikke ble dårlig slet vi nok en gang med å få det utbyttet vi hadde sett for oss. Det ble brygget på begge kjelene og siden utbyttet ble ganske lavt bestemte vi oss for å gjøre en test.

 

I det ene gjæringskaret tilsatte vi sukkerlake i håp om at dette ville øke mengden gjærbart sukker, slik at sluttproduktet skulle bli mer likt det som var planlagt. I det andre gjæringskaret ble det ikke gjort noen tiltak.
Vi kunne merke at det ølet som hadde blitt tilsatt sukkerlake hadde mer fylde og litt høyere alkoholinnhold, så da var det ikke forgjeves.

Første helgen i juli var det igjen klart for brygging, men i forkant ble det gjort litt research og tatt noen grep for å finne ut av problemene med lavt utbytte.

Researchen viste oss at flere av dem som brygger på Grainfather har gode erfaringer med å knuse malten på 1,2 mm. Så neste oppgave ble å få vår leverandør av ingredienser (Brygg Selv) til å knuse malten slik vi ønsket, det viste seg imidlertid å ikke være så lett.
Hos Brygg Selv i Oslo kunne de fortelle meg at de ikke kunne justere møllen etter millimeter mål, kun etter en skala mellom 1 og 10, og de kunne heller ikke fortelle meg hvor på skalaen 1,2 mm ville ligge. Da jeg spurte hva de pleide å knuse på normalt, var svaret at det var medium, noe som betød mellom 4-6 på skalaen.
Etter disse svarene var løsningen ganske enkel, kjøp egen maltmølle!!

Og det var nettopp det vi gjorde.
Resultatene etter neste bryggedag viste seg å være formidable, vi økte utbyttet fra 64-65% til 73-74%, noe vi er meget godt fornøyd med. Nå kan vi forhåpentligvis få litt forutsigbarhet i våre kommende brygg.

Jomfruturen med den nye maltmølla.

Nå tilbake til selve bryggingen. Grunnet ferieavvikling hos halvparten av bryggelaget, ble bryggingen utført av brødrene Solheim på en solfylt terrasse på Skotbu. Vi hadde bestemt oss for å brygge to forskjellige øl, nok en gang ville vi prøve å gjøre noen små forbedringer på vår versjon av humlejuice, og i tillegg ble det brygget en kjele med et grensesprengende juleøl.

Etter litt Instagram-inspirasjon fra det svenske bryggeriet Omnipollo, ville vi prøve å tilsette havremelk i humlejuicen. Tanken var at dette skulle bidra med enda mer fylde og munnfølelse. Det ble også gjort en endring på humlevalget, tidligere har vi brukt Citra og Mosaic, men denne gangen gikk vi for Citra og Amarillo.

Tanken på en juleøl med skikkelig særpreg hadde lenge svirret rundt i hodet på lillebror Solheim og etter at alle tankene hadde samlet seg, som i en gudommelig åpenbaring, og alt var skrevet ned på et stykke papir i form av en oppskrift, ble det klart at denne herligheten bare måtte brygges.
Vi gutta i Skumringen har aldri hatt til hensikt å holde noe hemmelig, så oppskriften vil dukke opp her på blogg om ikke så lenge.
I mellomtiden kan vi røpe noen av ingrediensene vi benyttet oss av. Gjendekjeks, vaniljestang, appelsinskall, fransk eikeflis og skotsk whisky!
Tygg litt på den folkens, mens dere gleder dere til jul 😉

Alle de tre nevnte brygg er allerede flasket og fatet, så da er det bare å smøre seg med litt tålmodighet og vente på en god anledning for en prøvesmak.

Fortsatt god sommer!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s